Polityka klimatyczna


GCAN: Recepta na zmiany klimatu? "Uprawa węgla" zamiast hodowli krów

2016-11-23
galeria
Zachęcanie rolników do "uprawy węgla" zamiast hodowli krów może pomóc państwom w osiąganiu ich celów klimatycznych – to główne wnioski płynące z kluczowej konferencji podczas szczytu klimatycznego COP22.

Rolnicy i badacze z całego świata, zajmujący się uprawą konserwującą (Conservation Agriculture - CA), spotkali się podczas COP22, aby podzielić się swoimi doświadczeniami i wytłumaczyć, w jaki sposób ich działania zatrzymują zmiany klimatyczne.

Tylko w 2015, rolnicy z całego świata przeznaczyli 10 milionów hektarów (obszar ten odpowiada wielkości Portugalii) na uprawę konserwującą, ograniczając dzięki temu stężenie dwutlenku węgla w atmosferze o niemal 20 milionów ton - informuje Global Conservation Agriculture Network (GCAN), globalne stowarzyszenie zajmujące się uprawą konserwującą oraz wsparciem jej rozwoju

Obecnie, łącznie 200 milionów hektarów w skali globalnej zostało już przeznaczonych na uprawę konserwującą, co przekłada się na korzyść dla klimatu odpowiadającą zamknięciu 100 dużych elektrowni opalanych węglem. Mimo tych rezultatów, zwolennicy uprawy konserwującej są zdania, że mogą osiągnąć jeszcze lepsze wyniki.

Rolnictwo konserwujące ogranicza emisję węgla dzięki wyeliminowaniu procesu uprawy ziemi. Dzięki temu, zarówno węgiel, jak i kluczowe substancje odżywcze pozostają w ziemi. Dodatkowo, dzięki połączeniu uprawy zerowej z roślinami okrywowymi i płodozmianem, ziemia jest w stanie pochłaniać węgiel za pomocą jego sekwestracji z atmosfery.

Benoit Lavier, rolnik z Francji i członek GCAN, zaapelował do decydentów uczestniczących w COP22: - Uprawa konserwująca przynosi same korzyści. Rolnicy zwiększają wydajność, ograniczając jednocześnie stężenie węgla w atmosferze. Pora, aby decydenci w końcu obudzili się i dostrzegli jak wielki to możliwości.

- Wprowadzenie metod uprawy konserwującej, w tym uprawy zerowej oraz roślin okrywkowych, umożliwia wychwycenie tony węgla na hektar ziemi w skali roku. Uprawa konserwująca znacznie ogranicza także emisję z maszyn rolniczych, poprawia jakość gleby i materii organicznej, a także chroni przez erozją - dodał.

Obecnie, tylko 4% gospodarstw rolnych w Europie charakteryzuje się uprawą konserwującą, więc potencjał na ograniczenie węgla w atmosferze jest ogromny. Opublikowany w ubiegłym tygodniu kluczowy raport Komisji Europejskiej zasugerował, że dotacje dla europejskich rolników mogą ulec zmianie, aby zachęcić ich do "uprawy węgla oprócz roślin, dzięki wychwytywaniu dwutlenku węgla z powietrza i umieszczaniu go w ziemi, co wzbogaca materię organiczną gleby i spowalnia zmiany klimatyczne".

Uprawa konserwująca może być kluczem dla zrównoważonego rolnictwa w Afryce w ciągu kolejnych 30 lat. - Jeśli afrykańscy rolnicy nie przeprowadzą żadnych zmian, to wydajność ich plonów może zmniejszyć się o 20% do 2050. Uprawa konserwująca nie tylko pomaga w ograniczeniu węgla w atmosferze, ale także chroni rolników przed negatywnym wpływem zmian klimatycznych - powiedział podczas konferencji rolnik z Maroka i członek GCAN Aziz Zine El Abidine.

Maria Beatriz Giraudo, Przewodnicząca GCAN, stwierdziła: - Korzyści wynikające z uprawy konserwującej są olbrzymie zarówno w rozwijających się, jak i rozwiniętych gospodarkach. Jest to skuteczne rozwiązanie dla polityków, ponieważ proste i mało kosztowne zmiany mogą pomóc państwom w spełnieniu ich celów klimatycznych. Taki typ uprawy to korzyść dla każdego.

Źródło: Global Conservation Agriculture Network

Global Conservation Agriculture Network (GCAN) to globalne stowarzyszenie rolników, badaczy oraz decydentów, którzy używają metod związanych z uprawą konserwującą lub wspierają ich rozwój. Celem GCAN jest szerzenie wiedzy na temat uprawy konserwującej oraz jej popularyzacja na całym świecie w celu stworzenia rolnictwa przyjaznego klimatowi.

Raport Grupy Zadaniowej ds. Rynków Rolnych (Agricultural Markets Task Force) Komisji Europejskiej "Poprawa Wyników Rynku", do którego odniesiono się w tekście powyżej, jest dostępny TUTAJ.