Nauka o klimacie
Zmiana stylu życia może zmniejszyć dwukrotnie emisje Brazylii do 2030 r.
2021-09-07Jedzenie mięsa, klimatyzacja, latanie i prowadzenie SUV-ów należą do wysokowęglowych wyborów stylu życia, które rosną, związane z dochodami do dyspozycji. Tendencje te sprawiają, że zachowania konsumentów są istotne dla przeciwdziałania zmianom klimatycznym – szczególnie wśród bogatych, którzy mają największy ślad węglowy.
Projekt raportu IPCC wykazał, że "indywidualna zmiana zachowań w izolacji nie może znacząco zmniejszyć emisji [gazów cieplarnianych]", ale "jednostki mogą przyczynić się do przezwyciężenia barier i umożliwić łagodzenie zmian klimatu".
"Gdyby 10-30% populacji wykazało zaangażowanie w niskoemisyjne technologie, zachowania i styl życia, ustanowiono by nowe normy społeczne" - czytamy w projekcie raportu.
Przez dziesięciolecia działacze na rzecz klimatu gorąco debatowali nad względnym znaczeniem tego, co ludzie kupują w tworzeniu zmian. Niektórzy twierdzą, że pozwala to rządom i wielkiemu biznesowi oderwać się od haczyka, podczas gdy inni twierdzą, że wzmacnia i naciska na rządy i firmy, aby działały.
Po raz pierwszy IPCC ma włączyć główną sekcję dotyczącą środków po stronie popytu do sekcji sprawozdania z oceny nr 6 na temat sposobów powstrzymania globalnego ocieplenia, które ma się ukażeć w marcu 2022 r. Pierwszy szkic podsumowania dla decydentów i rozdział otwierający wyciekł przez naukowców z Extinction Rebellion.
Podsumowując opublikowane badania naukowe, stwierdzono, że: "Opcje stylu życia, takie jak regulacja nastaw ogrzewania i chłodzenia, zmniejszone zużycie urządzeń, przejście na mobilność skoncentrowaną na człowieku i transport publiczny, ograniczenie podróży lotniczych i ulepszony recykling, mogą zapewnić dodatkowe oszczędności 2 GtCo2eq w 2030 r. i 3 Oszczędności GtCo2eq 2050 poza oszczędnościami osiągniętymi w konwencjonalnych scenariuszach łagodzenia skoncentrowanych na technologii".
Całkowita globalna emisja gazów cieplarnianych wyniosła 59GtCo2 w 2018 r., a 2Gt to mniej więcej dwa razy więcej niż roczne emisje Brazylii. Z tego 59Gt, 38Gt pochodziło z paliw kopalnych i przemysłu.
Karen Moberg jest badaczką w Western Norway Research Institute, która bada wpływ konsumpcji gospodarstw domowych na klimat w krajach europejskich. Powiedziała Climate Home News: "Słyszałam argumenty takie jak "dlaczego skupiasz się na jednostkach, skoro to firmy paliw kopalnych są prawdziwymi draniami", ale tak naprawdę są to dwie strony tego samego medalu. Stwierdzenie, że indywidualna konsumpcja ma znaczenie, nie oznacza, że powinniśmy zapomnieć o tym, jak produkujemy naszą energię. Musimy zrobić jedno i drugie".
Rzeczniczka brytyjskiego premiera ds. klimatu Allegra Stratton rozpoczęła niedawno kampanię "o jeden krok bardziej ekologiczny", zachęcając ludzi, aby nie spłukiwali naczyń przed włożeniem ich do zmywarki. Zostało to ostro skrytykowane jako trywializowanie sprawy.
Moberg powiedział, że niepłukanie naczyń było "działaniem o niskim wpływie". Podczas gdy te małe zmiany "mają znaczenie", powiedziała, "tak naprawdę chodzi o to, jak transportujemy siebie i ilość nas, którzy to robimy, co jemy i jak to jest produkowane i jak daleko jest podróżowane i jakie jest całkowite zużycie energii w naszych mieszkaniach".
Dodała: "Oprócz polityki skalującej transformację systemu energetycznego, potrzebujemy polityki rządowej, która ma na celu zmniejszenie indywidualnego zużycia w sprawiedliwy i sprawiedliwy sposób".
Lotnictwo wzrosło o 28,5% w latach 2010-2020, zużycie SUV-ów 17%, a spożycie mięsa 12%, wynika z projektu raportu. Zapotrzebowanie na energię do chłodzenia gospodarstw domowych wzrosło o 40% w latach 2010-2018.
Raport mówi, że "przejście na diety z wyższym udziałem białka roślinnego w regionach o nadmiernym spożyciu kalorii i żywności pochodzenia zwierzęcego może prowadzić do znacznej redukcji emisji gazów cieplarnianych", a "diety roślinne mogą zmniejszyć emisję gazów cieplarnianych nawet o 50% w porównaniu ze średnią dietą zachodnią o dużej emisji".
Podczas gdy osoby fizyczne mogą zmniejszyć własne spożycie mięsa, raport stwierdza, że działania rządu, takie jak podatek od czerwonego mięsa lub kampania reklamowa, mogą znacznie pomóc. Ale ta polityka może być niepopularna. W kwietniu amerykańscy republikanie fałszywie twierdzili, że prezydent Joe Biden planuje ograniczyć jedzenie czerwonego mięsa w kraju w ramach swojego planu klimatycznego.
Raport IPCC jest poddawany przeglądowi przez urzędników państwowych i naukowców i może ulec zmianie przed planowaną publikacją w lutym 2022 r. IPCC nie komentuje treści ujawnionych projektów.
W oświadczeniu Scientist Rebellion powiedział, że wyciekł dokument "ponieważ spodziewamy się, że ostateczna wersja zostanie rozwodniona".
Ostateczny tekst podsumowania dla decydentów będzie negocjowany linijka po linijce między przedstawicielami rządu. Niektórzy, zwłaszcza Arabia Saudyjska, mają historię dążenia do osłabienia języka - ale wiodący naukowcy są tam, aby bronić dowodów.