Nauka o klimacie
W ciągu 70 lat może wyginąć dziko rosnąca kawa arabika
2012-11-25Krzewy wytwarzające aromatyczne ziarna kawy arabskiej są wykorzystywane przez sieci kawiarni na całym świecie i stanowią około 70 procent światowego eksportu kawy – informuje "Financial Times".
Mimo iż komercyjne uprawy kawy arabskiej zlokalizowane są na całym świecie, to gatunek ten naturalnie rośnie tylko w górach południowej Etiopii oraz w przyległych rejonach południowego Sudanu. Oznacza to, że krzewy uprawiane na całej ziemi pochodzą tak naprawdę od bardzo niewielkiej grupy roślin.
"Wyginięcie krzewów arabiki będzie miało negatywny wpływ na kawową branżę" – powiedział kierujący badaniem dr Aaron Davis. Jego zdaniem za ten stan odpowiadają średnie temperatury w Etiopii, które w ciągu dekady wzrosną o prawie jedną trzecią. Aaron Davis uważa, że wróży to potencjalną katastrofę dla dzikich roślin, które są nieocenionym pomocnikiem w utrzymaniu zdrowych upraw komercyjnych.
Przez wieki hodowcy kawy arabskiej, których uprawy zostały zniszczone przez szkodniki lub choroby mogli wykorzystać różnorodność genetyczną dzikich roślin, by opracować takie gatunki, które będą odporne na zmiany klimatu, choroby czy szkodniki.
Eksperci przypominają, że problemy z plantacjami oznaczają dramat dla krajów, w których produkcja kawy jest ważnym elementem gospodarki.