Nauka o klimacie


Adaptacja: Francuzi szukają nowych odmian winogron

2015-10-20
galeria
Opublikowany niedawno raport nt. wpływu zmian klimatu na winnice wzbudził strach wśród francuskich producentów wina.

Jak pisaliśmy niedawno na portalu, wzrost temperatur ma zagrozić produkcji w takich sztandarowych winnych regionach Francji, jak Bordeaux, Sauternes, Coteaux-du-Layon, czy Jurançon.

Negatywne efekty poczuło też Beaujolais, obszar w środkowej Francji, skąd pochodzi rodzaj czerwonego wina burgundzkiego o tej samej nazwie. Zbiory tamtejszych winogron w tym roku spadły o jedną czwartą na skutek niespodziewanie suchego roku (trzeci najcieplejszy lipiec od 1900 r., połowa średnich opadów).

Winiarze jednak się nie poddają. Skorzystają z usług swojego własnego centrum badawczego Sicarex. Naukowcy Sicarexu mają przebadać wybrane winogrona z tegorocznych zbiorów i odkryć, które odmiany najlepiej zniosły suszę.

Nie tylko straty

Susza miała również pewne pozytywne efekty. Dzięki wysokim temperaturom winogrona dojrzały wcześniej i zbiory rozpoczęły się pod koniec sierpnia, a nie w drugiej połowie września, jak zazwyczaj.

Jak wskazuje dyrektor Sicarexu Bertrand Chatelet:
– W północnych winnicach, takich jak winnice Beaujolais, winogrona dotychczas były narażone na choroby związane z wilgocią. Tegoroczna susza je przed tym uchroniła.

Chatelet jednak przyznaje, że w przyszłości okresy suszy mogą być bardziej szkodliwe.

Głównym szczepem winogron w Beaujolais jest Gamay. Tamtejsi producenci wina szukają teraz takich jego odmian, które będą w stanie przetrwać zmienne okresy gwałtownych opadów i susz – oraz będą dawały wino o odpowiednim smaku. Powinny mieć grubą skórkę oraz luźne kiście, co będzie je chroniło przed gniciem. Na razie nie udało się jeszcze takich znaleźć.

Poza Beaujolais

Także poza Beaujolais trwają prace nad bardziej odpornymi winogronami. Krajowy Instytut Badań Rolnych (INRA) prowadzi program LACCAVE badający sposoby dostosowania winnic do zmiennych warunków klimatycznych.

Wyzwaniem pozostaje mieszanie szczepów.

– W przypadku win z Beaujolais jest to dopuszczalne, jako że one same są mieszanką kilku szczepów, ale w przypadku winiarzy np. z Burgundii, którzy od pokoleń produkują wino z pojedynczego szczepu, pinot noir, dostosowanie winogron do warunków klimatycznych nie jest takie łatwe – tłumaczy Herve Quenol, szef badań w Krajowym Centrum Badań Naukowych (CNRS), także zajmujący się tym zagadnieniem.

Opracowanie i wytłuszczenia: Marta Śmigrowska. Źródło: Euractiv.pl